image
Girişim Fikri Olanlar Nasıl Başlamalı?

Girişim Fikri Olanlar Nasıl Başlamalı?

Bir iş fikriniz varsa ve fikrinizi girişime dönüştürmek için kolunuzu sıvadıysanız ama nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız, doğru yerdesiniz. Bir girişimi hayata geçirmek göz korkutucu olabilir. Startupların başarısız olma nedenlerine baktığımızda ilk sıralarda girişimcinin pazarı anlamamış veya yanlış analiz etmesi, nakit ve sermaye sorunları ve iş planındaki boşluklar gelmektedir. Bu nedenle, aslında hepimizin bildiği ama işin bambaşka alanlarına odaklanmışken gözden kaçırdığı temel taşları sizin için derledik. 

İşinize odaklanmışken, temel bir hata ile karşılaşmamanız adına doğru adımları takip ettiğinize emin olmanız gerekir. İşte 9 adımda Girişimlerin dikkat etmesi gereken noktalar: 

 

1. Sağlam Bir Fikir İle Ortaya Çıkın

Bir girişim kurarken fikir aşamasında, fikrin yer aldığı alanda bir problemi bulup çözümüne odaklanmak en verimli yoldur. Bir girişimin en doğru şekilde kurgulanması için, girişiminizin sektörel bir sorun, verimsizlik veya zorluğa çözüm getireceğine emin olmanız gerekmektedir. Girişimin bir sorunu çözmeyi amaçlaması zorunlu olmasa da, mevcut iş modellerinden ayrışan veya üretim, satış, pazarlama, dağıtım, depolama, ödeme gibi aşamalarda bir yenilik getirerek mevcut süreçleri daha sade, basit veya ucuz hale getirmek bir girişimin başarısı ve büyüme hızı için kritik bir etkendir. Girişim fikrinizin mevcut örneklerden ayrışabilmesi için hiç hayata geçirilmemiş bir proje zorunlu değildir. Bir ürün veya hizmetin görünümünü değiştirmek, yeni bir özellik eklemek veya yeni bir kullanım ortamı sağlamak gibi mevcut bir projede büyük değişiklikler yaratarak yola çıkmak da girişimcilik örneklerindendir.

 

Örnek verecek olursak, Spotify şirketinin plak, kaset, CD ve sonrasında mp3’leri ortadan kaldırarak mevcut bir işte bambaşka bir model ile üyelik sistemine geçmesi veya Netflix’in Televizyon ve Yayıncılık sektöründe bambaşka bir ufuk açmasını gösterebiliriz. Ancak elbette, sektörde mevcut ihtiyaçlar ve darboğazları çözmek sadece bir fikir ile hayata geçmiyor. Bu sebeple, bir sonraki adımda yer alan İş Planına odaklanmak ve iş modelinin en temel taşlarını doğru bir yol haritasına oturtmak gerekiyor.

 

2. İş Planınızı Oluşturun

Fikir aşamasından sonra, girişiminizde hayal ettiğiniz ürün ve hizmetleri detaylandırmak adına bir İş Planı oluşturmanız gerekmektedir. İş Planı, temel özellikleriyle girişimin içinde bulunduğu sektörü, operasyonel işleyişi, Pazar ve finansal analizleri içeren ve girişimin potansiyelini ve hedefini ortaya koyan bir plandır.

İş planı, yalnızca girişiminizin hedef ve ihtiyaçlarını ortaya koymayıp, aynı zamanda girişiminizi fonlamak adına yatırımcılar ve bankalardan yatırım veya borç alabilmenizi kolaylaştıracaktır.

 

3. Girişiminizin Sermaye ve Fon İhtiyacını Karşılayın

Bir girişimin sermaye ihtiyacı, fikre ve girişimin hedeflerine göre değişkenlik göstermektedir. Girişim finansmanlarında en ön plana çıkan kaynaklar aşağıdaki gibidir: 

  • Aile, Arkadaşlar ve Yakın Çevre
  • Melek Yatırımcılar (Angel Investors)
  • Risk Sermayesi Fonları (Venture Capital)
  • Banka Kredi ve Finansman Çözümleri

Girişimin fonlanması, en kritik aşamalardan bir tanesidir. Araştırmalara göre dünyadaki girişimlerin 29%’u sermayelerini ve nakit akışlarını koruyamadıkları için başarısız olmaktadır.

Girişimin ihtiyacı olan fon tutarının doğru hesaplanması ve ileriye dönük gelir, gider ve nakit akışının gerçekçi şekilde tahminlenmesi hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple, girişim sahipleri çıkardıkları bütçeye uygun hareket etmek durumundadırlar.

 

4. Kendinizi Doğru İnsanlarla Çevreleyin

İş kurarken birçok riskle karşılaşabiliriz. Özellikle daha önce bir iş kurma veya girişimi hayata geçirme gibi deneyimlere sahip değilseniz, nereden ve nasıl başlayacağınız konusunda kafa karışıklığı ve sorularınız olabilir.

Bu gibi durumlar için, çevrenizde yol gösterici mentörlerin yer alması birbirinden farklı birçok konuda sizi aydınlatacaktır. Bu sebeple, çevrenizde doğru kişiler olduğuna emin olun ve yoksa size işinizi kurarken operasyonel, finansal, hukuki konularda yardımcı olabilecek avukat, mali müşavir veya bankacı gibi mentörler bulmaya gayret edin.

Bir girişimi hayata geçirirken doğru ekibin kurulması bir zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle yatırım aşamalarında, ekibin en az girişim fikri kadar önem taşıdığı durumlar olabilmektedir. Girişiminizi bir ekip ile kuruyorsanız, ekip üyelerinin doğru ve birbirinden farklı alanlarda uzmanlığı ve yetkinliği olduğuna emin olun. 

 

5. Hukuki ve Resmi Gereklilikleri Yerine Getirdiğinizden Emin Olun

İş kurma heyecanı ile girişiminizin ilk adımlarını atarken, hukuki ve resmi görevlerinizi ihmal etmeyin. İşinizi kurarken, önünüzde hukuki bir engel olmadığını mutlaka teyit edin ve şirketinizi kurun. Fikrinizi veya markanızı resmileştirmeden atacağınız adımlar büyük risk taşıyabilir.

  • Şirket Kuruluşunuzu yapın ve Ticaret sicilinizi ve vergi numaranızı edinin,
  • Girişiminizin adını Marka Tescil ile koruma altına alın,
  • Patent veya tescil gerektiren bir üretiminiz varsa tescil işlemlerini gerçekleştirin,
  • Şirket bütçenizi yönetmek için şirket hesaplarını kullanın,
  • Girişimin içinde bulunduğu sektör ve faaliyet alanında hukuki ve regülatif araştırmalarınızı düzenli olarak yapın,
  • Fikrinizi paylaştığınız yatırımcı, çalışan, dış kaynak vb. kişi ve kurumlarla detaylı bilgi paylaşmadan önce gizlilik sözleşmesi yapın,
  • Faaliyete geçtiğinizde müşteriler, tedarikçiler ve diğer üçüncü taraflarla hukuken gerekli sözleşmeleri gerçekleştirin.
     

6. Bir Lokasyon Belirleyin (Fiziksel veya Online)

Girişim fikrinize göre iş yerinize bir lokasyon belirlemeniz gerekebilir. Örneğin, bir fabrika veya üretim tesisi açmanız, ofis kurmanız veya bir mağaza açmanız gereken bir iş fikriniz varsa, lokasyonunuzu belirlerken hem finansal açıdan sürdürülebilirliğini hem de lokasyonun işiniz ve hedef kitleniz için doğru bir nokta olduğunu teyit edin. Örneğin, girişiminizi büyütmek, genişletmek ve geliştirebilmek adına ihtiyacınız olan kaynaklara yakın bir lokasyon belirlemek doğru bir adım olacaktır. İş fikrinizi destekleyecek, iş modelinizin herhangi bir aşamasında faydalanabileceğiniz diğer işletmelere yakın olmak, girişim sürecinde size yol gösterecek mentörlere yakın olmak kritik bir öneme sahiptir. Lokasyonunuzu belirlemeden önce, girişiminize destek verebilecek kuluçka merkezlerini, devlet desteği ve teşviklerinin bulunduğu Bilişim Vadisi gibi yapıları mutlaka araştırın.

Buna ek olarak, günümüzün dijital dünyasında online hizmetler ve e-ticaret platformları ciddi bir öneme sahiptir. Bu yüzden, işletmenizin internet dünyasında görünür olması gereklidir. Girişiminiz hangi alanda yer alırsa alsın, internet ve dijital mecraları kullanmak girişimizin bilinirliğini, müşteri kitlesini ve güvenilirliğini arttıracaktır.

 

7. Pazarlama Planı Oluşturun

Tüm girişimler pazarlamaya bütçe ve zaman ayırmalıdır. Yeni kurulan girişimler henüz hedef kitleleri tarafından bilinmediği için, pazarlama planı yaparken doğru adımlar takip edilmelidir.

Pazarlama planı oluştururken ilk önce, hedef kitlenin belirlenmesi gerekir. Hedef kitle belirlendikten sonra, marka kimliği yaratmak daha doğru bir çözüm olacaktır. Daha sonrasında, marka bilinirliği yaratmak, görünürlüğü arttırarak yeni müşteriler kazanmak ve müşteri ilişkilerini kurarak sadakat yaratmak girişimin izlemesi gereken adımlardır.

 

8. Müşteri Kitlenizi Oluşturun

Startup fikrinizin uzun soluklu başarı sağlaması için, müşteri bazınızı oluşturmanız gerekir. Müşteri bazı, girişiminizden aktif ürün veya hizmet alan müşteriler olarak düşünülebilir. Sürdürülebilir başarıyı yakalamak adına, girişiminizin bu müşteri bazına ihtiyacı bulunmaktadır. Müşteri bazı, girişiminizde sunduğunuz ürün ve hizmetleri belirli aralıklarla satın alarak, satışlarınızı arttırmanıza yardımcı olur. Bunun yanısıra, mutlu müşteriler elde ettiğiniz takdirde, “Word of mouth” diye adlandırılan Kulaktan Kulağa Pazarlama yapmanızın en etkili yoludur.

Bu sebeple, verdiğiniz ürün ve hizmetlerin kalitesi, müşteri ilişkilerinizin doğru yönetilmesi, etkili müşteri hizmetlerinin sunulması, sadakat programları, kampanyalar gibi müşterilerinizi elde tutmaya yarayan stratejilerin verimli kullanılması, sosyal medya ile müşterilerinizle sürekli ve samimi bir iletişim kurulması ve en önemlisi müşteri geri bildirimlerinin takip edilmesi müşteri bazınızı oluşturmak, korumak ve sağlamlaştırmak için yapabileceğiniz en önemli faaliyetlerdir. 

 

9. Değişime ve Adaptasyona Odaklanın

Girişimlerin birçoğu büyüme aşamasına gelene kadar ciddi değişimlerden geçmektedir. Girişimler ilk yıllarında farklı sebeplerden farklı iş modellerine dönüşebilirler. 

Startuplar, finansal, hukuki veya operasyonel gibi iç sebeplerle girişim fikrini daha sonrasında modifiye edebildiği gibi, ekibe yeni katılan üyelerin katkıları, müşteri, tedarikçi veya girişiminizin herhangi bir paydaşından gelen geri bildirimlerin dikkate alınması, sektör dinamikleri ve trendlerinin değişmesi gibi dış sebeplerle de değişimler yaşanabilir. Bu değişimler, startuplar için çok doğal bir süreç sayılır. Bu yüzden, girişimlerin esnek ve adaptif iş modellerine sahip olması gerekir. Girişimci olarak, değişimden korkmayın, hatta sürekli değişimi planlayın.